Clasa a IV-a. Calitățile sunetului muzical

Activitate: Calitățile sunetului muzical.       

Nivel: Clasa a IV-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

♫ OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ! ♫

Sunetele și zgomotele pot fi auzite în mediul înconjurător, pot fi emise de instrumente muzicale, de voci sau de vietăți. Urmărește materialul video de mai jos și descoperă care sunt cele patru calități naturale ale sunetelor.

CALITĂȚILE SUNETULUI MUZICAL

REȚINE:

Calitățile sunetului muzical sunt:

      Înălțimea – calitatea sunetului de a fi acut, mediu sau grav. Înălțimea sunetului muzical este sinonimă cu frecvența, adică cu numărul de oscilații a undei sonore într-o secundă. Înălțimea sau frecvența sunetului se măsoară în hertzi (Hz).

      Durata – calitatea sunetului de a avea durată vaiabilă în timp, de a fi mai lung sau mai scurt.

      Intensitatea – calitatea sunetului de a fi tare sau încet. Intensitatea se măsoară în decibeli (Db).

      Timbru – calitatea sunetului de a avea identitate sonoră, vocală sau instrumentală.

Fiecare calitate a sunetului muzical poate fi redată în scris: pentru înălțime se folosesc liniile portativului și notele muzicale pentru durate se folosesc valorile de note  și  pauzele, pentru intensitate se folosesc nuanțele iar pentru timbru se folosesc cheile muzicale.

Așadar, fie că sunt intonate tare sau încet, lung sau scurt, acut sau grav, sunetele muzicale pot fi redate în scris, cu ajutorul unor simboluri grafice. Așa cum literele formează cuvintele ce se pot citi tot așa și notele muzicale sunt simboluri ale muzicii. Ele formează o partitură. A citi o partitură e ca și cum ai descoperi un nou limbaj, cel muzical.

APLICĂ:

Aplică testul Tonedeaf; pentru a recunoaște sunetele, înălțimea lor și află în timp real cât de bun îți este auzul și cât de antrenată îți este urechea.

VERIFICĂ-ȚI CUNOȘTINȚELE

Rezolvă fișele de mai jos:

  1. LABIRINTUL DURATELOR
  2. LABIRINTUL INTENSITĂȚII

DESCOPERĂ

Urmărește videoclipul de mai jos. Fiecare formă geometrică e un sunet, fiecare culoare este un instrument muzical. Așa arată o partitură animată.

@Ana Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus