Clasele V-VI. Muzicogramă: Beethoven

Activitate: MUZICOGRAMĂ: Beethoven                                                                                     

Nivel: Clasele V – VI

Durata: 40 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

  OBSERVĂ

  Muzica este o artă a sunetelor. Ea se împletește foarte ușor cu celelalte arte: arte plastice, dans teatru sau film. Multe melodii se pot ilustra grafic. Motivele muzicale pot fi prezentate sub forma unor simboluri sau figuri astfel încât să rezulte o lucrare artistică.

   DESCOPERĂ

   Urmărește materialul video de mai jos și încearcă să reproduci desenul. Poți fi creativ și poți încerca să introduci motivele proprii. Acesta este doar un model, un reper după care te poți orienta.

REȚINE:

Lucrarea muzicală folosită ca suport sonor pentru a executa desenul din imagine este Dans german și este scrisă de Ludwig van Beethoven.

 

ȘTIAI CĂ?

Ludwig van Beethoven s-a născut în 1770 și a fost unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii.  A trăit în Viena și aparține curentului muzical numit Clasicism.

 În anul 1818, Beethoven devine complet surd, singura modalitate de a comunica cu semenii săi putându-se realiza prin intermediul „caietelor de conversații” (caiete în care pretenii compozitorului scriau în loc să vorbească). Această deficiență fizică nu i-a întrerupt însă creația artistică.

Pe 7 mai 1824 a avut loc la Viena prima audiție a Simfoniei a IX-a. Succesul a fost uriaș. În seara premierei, Beethoven a fost întâmpinat cu cinci salve de aplauze în condițiile în care însăși familia imperială era salutată la intrarea în sală doar cu trei salve. Simfonia a dezlănțuit un entuziasm uriaș. Beethoven, care era pe scenă cu fața la orchestră, nu auzea nimic din cele ce se petreceau în sală, unde lumea ridicată în picioare striga și își agita pălăriile. Unul dintre soliști l-a întors pe Beethoven cu fața la public,  pentru ca acesta să poată astfel să vadă aprecierea publicului.

Creațiile sale sunt considerate a fi desăvârșite, muzica sa influențând întreaga creația universală ulterioară. Pentru a-i onora creația, un fragment din Simfonia a IX-a a devenit Imnul Uniunii Europe. Este vorba despre Oda bucuriei.

JOACĂ-TE:

Urmărește mișcările din videoclipul următor.

ÎNVAȚĂ:

Body percussion reprezintă modalitatea de a genera ritmuri suprapuse muzicii cu ajutorul corpului. Reprodu și tu mișcările din materialul următor. Filmează-te și arată-le colegilor ce ai realizat.

 Succes!

@ Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus