Tema războiului – MERITO

Activitate: Muzica în diferite contexte sociale. Tema războiului

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 50 min

 

 DESCOPERĂ

 

Urmărește atent filmul de mai jos și identifică principalele roluri ale muzicii în războaiele lumii.

 

 REȚINE

Tema războiului este o temă extrem de utilizată în creațiile muzicale ale tuturor timpurilor, fie că vorbim de semnalele, de cântecele de luptă din Antichitate sau Evul Mediu, de creațiile muzical-dramatice (opera, balet), simfonice sau dacă ne raportăm la muzica contemporană.

OBSERVĂ

Audiază lucrările Masters of war – Bob Dylan și Vino, Doamne de Vali Sterian.

Notează în caiet principalele caracteristici ale lucrărilor legate de tematică și versificație. Reflectă asupra asocierii celor două lucrări cu evenimentele dramatice din istoria țărilor din care fac parte autorii: Războiul din Vietnam respectiv Revoluția din 1989. Notează câteva idei în caiet.

DESCOPERĂ

Ascultă următoarele lucrări muzicale. Selectează din lista de mai jos lucrările muzicale care prezintă conexiuni personale ale creatorului  legate de război, justiție sociala sau pace. Grupează- le in categorii.

 Alege o lucrare cu care rezonezi mai mult și analizează-I mesajul poetic. Identifică și compară contextul istoric sau social al lucrării alese.

 

 

ȘTIAȚI CĂ?

Muzica și revoluția și-au întrepătruns destinele în cursul istoriei. Exemplul cel mai elocvent îl reprezintă creația verdiană care în perioada mișcărilor revoluționare de la 1848 a fost asociată cu lupta Pentru unificarea Italiei. Numele compozitorului a fost interpretat ca  o anagrama pentru Vittorio Emanuele Re d Italia. Creația lui Giuseppe Verdi dar și cea a lui Richard Wagner a fost folosită în muzică de propaganda de regimurile fasciste.

AUDIȚIE MUZICALĂ

Ascultă cu atenție următoarele lucrări muzicale și completează fișa de audiție

Provocare creativă

Scrie o scrisoare unui soldat din primul război Mondial. Explică-i contextul social actual și convinge-l că, după 100 de ani, jertfa lui a contat.

Portofoliu

Înfruntă trecutul prin muzică. Realizează un playlist de 30 minute care să surprindă elemente  sonore (piese din folclor, lucrări de excepție, imnuri de stat, capodopere sonore, piese cu impact social)  aparținând diferitelor culturi.  Poți folosi in demersul tău harta sonoră www.everynoise.com

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus