Clasa a VI-a. MINIATURA VOCALĂ

Activitate: Miniatura vocală. Lied-ul                

Nivel: Clasa a VI-a

Durata: 30 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

.

  REACTUALIZARE

  Forma de lied este o structură muzicală alcătuită din mai multe fraze grupate în perioade. Forma de lied poate fi monopartită (o singura secțiune A), bipartită (două secțiuni distincte AB sau asemănătoare AA’) sau tripartită (trei secțiuni distincte ABC sau recurente ABA, AB A’ sau AB B’).

    Accesează pagina  https://dexonline.ro, caută și notează pe caiet următorii termeni: monopartit, bipartit, tripartit.

  DESCOPERĂ

  Urmărește cu atenție următorul video:

   Verifică-ți cunoștințele:  

[h5p id=”20″]

  REȚINE

  Noțiunea de LIED este folosită în terminologia muzicală în două contexte: lied – gen muzical și forma de lied – arhitectură muzicală.

  Lied-ul este un gen muzical vocal, cu sau fără acompaniament ce are la bază un text poetic. Lied-urile sunt grupate în seturi tematice de 6-20 piese numite cicluri de lieduri. Un ciclu de lieduri poate utiliza versurile unui singur poet (ex. Felicia Donceanu – Cântând cu Ienăchiță Văcărescu) sau pot pot fi grupate în funcție de tema versurilor: imagini din natură, tema dragostei (ex.  Franz Schubert ciclul de lied-uri Frumoasa morăriță) etc.

AUDIȚIE MUZICALĂ

 Ascultă lied-ul Die Forelle (Păstrăvul ) de Franz Schubert. Urmărește traducerea versurile aici.
Ascultă lied-ul Erlkoning (Regele Ielellor) de Franz Schubert. Urmărește traducerea versurile aici.

     Notează pe caiet observațiile tale legate de: durata lucrării, genul muzical, tipurile de voci sau instrumentele muzicale folosite în acompaniament, structură (forma muzicală), caracter (ex. vesel, trist, melancolic etc.), modalitatea de redare imaginilor poetice (ex. clipocitul apei).

      PROVOCARE CREATIVĂ

     Tocmai te-ai întâlnit cu verișorul tău Mihai. Mihai nu a ascultat niciodată lucrarea Die Forelle (Păstrăvul), Op. 32, D 550 de Franz Schubert. Descrie în max. 20 de cuvinte această lucrare muzicală cu scopul de a-l determina pe Mihai să audieze capodopera schubertiană.

     PORTOFOLIU

    Folosind toate informațiile din această lecție concepe o definiție pentru LIED. Reține faptul că această definiție va fi inclusă într-un dicționar muzical digital pentru elevi.

@Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus