Clasa a VII-a. Opera (originea și evoluția genului). Romantismul. Opera în Franța

Activitate: OPERA – originea și evoluția genului. Romantismul. Opera în Franța

Nivel: Clasa a VII-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

 REACTUALIZARE

Genurile muzical-dramatice sunt creații muzicale complexe, ce îmbină muzica cu textul literar, arta dramatică cu elemente coregrafice. Genurile muzical-dramatice sunt: OPERA, BALETUL, OPERETA ȘI MUSICALUL.

Genul operă a apărut în perioada Renașterii muzicale, în Italia, la Florența, ca rezultat al preocupărilor membrilor Cameratei Florentine de a reînvia și transpune în artă, princiipiile estetice ale Antichității.

În perioada Clasicismului muzical, compozitori precum Gluck, Mozart sau Beethoven aduc contribuții importante la dezvoltarea genului prin promovarea unui nou tip de dramaturgie ce implică o viziune și o contribuție unitară a  întregului ansamblu: libret, elemente muzicale și coregrafice.

În Romantism, opera se definitivează ca structură în: acte, scene și tablouri; respectiv, arii, recitative, cavatine, duete, ansambluri solistice, coruri, interludii orchestrale. Excepție face creația wagneriană și impresionistă. În opera italiană subiectul operei poate promova principiile verismului (preferința pentru subiecte inspirate din viața cotidiană).

 REȚINE

 Vizionează cu atenție materialul video de mai jos și află particularitățile operei franceze și cei mai importanți reprezentanți ai ei. Notează în caietul de muzică, într-un tabel, în două coloane separate: numele complet al celor mai importanți creatori francezi de operă din perioada Romantismului muzical și cel puțin 2 creații de gen ale acestor compozitori.

Opera în Franța

 Verifică-ți cunoștințele: 

 STUDIU DE CAZ: Personajul feminin în opera romantică franceză.

  a. Ascultă fragmentele muzicale de mai jos.

 b. Caracterizează în maxim 50 de cuvinte, fiecare dintre cele trei personaje principale feminine, pornind exclusiv de la fragmentele audiate. Vei fi atent la atitudinea personajului și modul în care muzica (elementele vocale și orchestrale) reflectă trăirile protagonistelor.

 c. Ce personaj ți-a plăcut mai mult? Argumentează răspunsul tău în 50-100 de cuvinte.

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ: Personajul feminin în opera romantică franceză.

 1. Aria Ah! je ris de me voir si belle en ce miroir din Actul III al operei Faust de Charles Gounod interpretată de personajul principal feminin, Margareta. (Află povestea lui Margaretei aici).

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

  2. L’amour est un oiseau rebelle, arie interpetată, în actul I, de personajul principal feminin al operei Carmen de Georges Bizet. (Subiectul integral al operei Caremen, aici.)

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

  3.  Mes longs cheveux din actul III al operei Pelléas și Mélisanda de Claude Debussy. Află povestea celor doi îndrăgostiți aici.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus