Clasa a VII-a. Opera (originea și evoluția genului). Romantismul. Opera în Germania

Activitate: OPERA – originea și evoluția genului. Romantismul. Opera în Germania

Nivel: Clasa a VII-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

 REACTUALIZARE

   Genurile muzical-dramatice sunt creații muzicale complexe, ce îmbină muzica cu textul literar, arta dramatică cu elemente coregrafice. Genurile muzical-dramatice sunt: OPERA, BALETUL, OPERETA ȘI MUSICALUL.

  Genul operă a apărut în perioada Renașterii muzicale, în Italia, la Florența, ca rezultat al preocupărilor membrilor Cameratei Florentine de a reînvia și transpune în artă, princiipiile estetice ale Antichității.

  În perioada Clasicismului muzical, compozitori precum Gluck, Mozart sau Beethoven aduc contribuții importante la dezvoltarea genului prin promovarea unui nou tip de dramaturgie ce implică o viziunea și o contribuție unitară a  întregului ansamblu: libret, elemente muzicale și coregrafice.

   În Romantism, opera se definitivează ca structură în: acte, scene și tablouri; respectiv, arii, recitative, cavatine, duete, ansambluri solistice, coruri, interludii orchestrale. Excepție face creația wagnerienă și impresionistă.

    În opera italiană subiectul operei poate promova principiile verismului (preferința pentru subiecte inspirate din viața cotidiană).

   Opera francează promovează atât creații apopiate ca stil de stilul italian, cât și un nou tip de spectacol, numit grand opera, spectacol grandios cu subiect istoric sau mitologic în 4-5 acte, cu un decor și costume elaborate, figurație numeroasă și momente de balet fastuoase.

 REȚINE

 Vizionează cu atenție materialul video de mai jos. Notează în caietul de muzică, într-un tabel, în două coloane separate: numele complet al celor mai importanți creatori germani de operă din perioada Romantismului muzical; cele mai importante creații de gen ale acestor compozitori.

Verifică-ți cunoștințele: 

  FIXEAZĂ:

  Ascultă fragmentele muzicale de mai jos. Răspunde pe caietul  de muzică la următoarele întrebări:

a. Ce tip de ansamblu vocal este prezent în fiecare fragment audiat (ex: duet, terțet, cor etc.)?

b. În ce limbă sunt cântate fragmentele audiate?

c. Care este relația dintre voce și orchestră? Cine are rolul principal și de ce?

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ:

 1. Jägaerchor din opera Der Freischütz de Carl Maria von Weber. Citește subiectul operei Der Freischütz de Carl Maria von Weber aici.

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

  2. Hagen și corul vasalilor din Actul II al operei Amurgul Zeilor de Richard Wagner. Subiectul integral al operei, aici.

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

  3.  Corul pelerinilor din Actul III al operei Tannhäuser de Richard Wagner. Subiectul integral al operei aici.

  VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

  4.  Corul copiilor din Actul III al operei Hänsel și Gretel de Engelbert Humperdinck.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus