Clasele V-VI. Muzicogramă: W.A. Mozart

Activitate: MUZICOGRAMĂ:  W.A. Mozart                     

Nivel: Clasele V – VI

Durata: 50 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

  OBSERVĂ

  Muzica este o artă a sunetelor. Ea se împletește foarte ușor cu celelalte arte: arte plastice, dans teatru sau film. Multe melodii se pot ilustra grafic. Motivele muzicale pot fi prezentate sub forma unor simboluri sau figuri astfel încât să rezulte o lucrare artistică.

   DESCOPERĂ

   Urmărește materialul video de mai jos și încearcă să reproduci desenul. Poți fi creativ și poți încerca să introduci motivele proprii. Acesta este doar un model, un reper după care te poți orienta.

REȚINE

Lucrarea folosită ca sursă de inspirație pentru această activitate este scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart la vârsta de 5 ani. Piesa se numește Tartina cu unt iar compozitorul a dedicat-o tatălui său Leopold Mozart.

Pentru a afla mai multe date legate de viața și creația compozitorului, click pe numele acestuia.

PROVOCARE CREATIVĂ

Compune și tu o piesă asemeni lui Wolfgang Amadeus Mozart. Fiecărui număr îi corespunde un motiv muzical. Combină-le după preferințe și fii și tu compozitor.

AUDIAZĂ

Eine Kleine Nachtmusik, K. 525:

Partea I. Allegro

 Simfonia nr. 40 în sol minor, KV. 550:

Partea I. Molto Allegro

Uvertura operei Nunta lui Figaro

 

 Sonata nr. 11, KV. 331:

Partea a III-a. Rondo ”Alla turca”

Muzicograma reprezintă o formă avansată de înțelegere a  muzicii, a creației aparținând literaturii culte în special, prin care elevii își dezvoltă gândirea sintetică, intuitivă.

Despre muzicograme aici.

@ Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus