Clasele V-VI. Muzicogramă: Habanera

Activitate: MUZICOGRAMĂ: Habanera                 

Nivel: Clasele V – VI

Durata: 40 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

  OBSERVĂ

  Muzica este o artă a sunetelor. Ea se împletește foarte ușor cu celelalte arte: arte plastice, dans teatru sau film. Multe melodii se pot ilustra grafic. Motivele muzicale pot fi prezentate sub forma unor simboluri sau figuri astfel încât să rezulte o lucrare artistică.

   DESCOPERĂ

   Urmărește materialul video de mai jos și încearcă să reproduci desenul. Poți fi creativ și poți încerca să introduci motivele proprii. Acesta este doar un model, un reper după care te poți orienta.

REȚINE

  Lucrarea muzicală  folosită ca suport sonor pentru a executa desenul din imagine este un fragment dintr-o operă, se numește  ”Habanera” și este scrisă de Georges Bizet.

Ascultați lucrarea integral:

ȘTIAI CĂ?

Georges Bizet a fost un compozitor francez ce s-a născut la Paris în 1838. Tatăl său era profesor de canto iar mama pianistă amatoare. A început studiile muzicale la vârsta de 9 ani în cadrul Conservatorului din Paris. În 1857 obține importantul Premiu al Romei și studiază timp de trei ani în Italia. Opera Carmen (1875) este o lucrare bazată pe o nuvelă scrisă de Prosper Mérimée ce a rămas până în prezent cea mai importantă creație a sa deși premiera din Paris nu s-a bucurat de prea mult succes. În același an, după moartea lui Bizet opera înregistrează un succes triumfal pe scena Operei de Stat din Viena.

JOACĂ-TE

Fiecare simbol sau culoare din filmul următor reprezintă un gest:

  • bătaie din palme,
  • bătaie din picior,
  • pocnit din degete,
  • strigătură: HEI!

Creează-ți propria partitură ritmică cu ajutorul fragmentului muzical următor, fragment ce constituie uvertura (partea introductivă) a operei Carmen de Georges Bizet.

DESCOPERĂ

Habanera este un dans de origine cubaneză adus în Spania la mijlocul secolului al XIX-lea. Dansul a fost numit habanera după zona de proveniență Havana (Habana). Cea mai faimoasă habanerăEl Arresglito, a fost scrisă de Sebastian Yradier și folosită de Georges Bizet în opera sa Carmen în 1875. Habanera este interpretată într-un ritm lent de 2/4 și are un model ritmic punctat, unic.

@ Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus