Clasa a VIII-a. Muzica K-POP

Activitate: Muzica K-POP           

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 2×50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

ACTIVITATE INDIVIDUALĂ

  1. Accesează următorul link și răspunde la  întrebările din primele două coloane. 

Indicații de rezolvare: apasă semnul + și scrie răspunsul tău. Apasă Publish pentru a salva răspunsul tău.

Made with Padlet

OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ

  1. Ascultați Ring Ding Dong de SHINee și Fantastic Baby de BingBang.
  2. Notați pe caietul de muzică principalele caracteristici legate de ritm, melodie, orchestrație și tematică pornind de la melodiile audiate.

3. Vizionează următorul material și extrage pe caietul de muzică principalele caracteristici ale genului și industriei muzicale K-POP.

REȚINE

K-pop este un gen muzical originar din Coreea de Sud, caracterizat printr-o mare varietate de elemente audiovizuale. Deși încorporează toate formele de muzică populară coreeană, de la muzica trot la muzica pop, termenul este mai des folosit pentru a se referi la melodii produse de grupuri de idoli. 

În 1992, K-pop-ul modern a fost introdus publicului coreean odată cu formarea  trupei Seo Taiji & Boys, a căror experimentare cu succes cu diferite stiluri muzicale a provocat o schimbare de paradigmă în industria muzicală din Coreea de Sud. Ca urmare, integrarea elementelor muzicale străine în producția muzicală tradițională coreeană a devenit o practică comună în industria K-pop. 

Prin accesarea serviciilor de rețele sociale și a platformei de partajare video YouTube, capacitatea industriei K-pop de a asigura un public considerabil de peste mări a facilitat o creștere vizibilă a proliferării globale a genului.

MUZICA K-POP

PRIMA GENERAȚIE 1992-2003

În anii 1990, muzicienii pop coreeni au încorporat în muzica lor stiluri de muzică populară parțial europop și mai ales americană, cum ar fi hiphop, rock, jazz și dans electronic.  În 1992, apariția lui Seo Taiji & Boys a marcat un moment revoluționar în istoria K-pop. Trio-ul a debutat în show-ul de talente al MBC pe 11 aprilie 1992, cu piesa „I Know” și a obținut cel mai mic rating din partea juriului; totuşi, cântecul şi albumul lor de debut a devenit atât de de succes încât a deschis calea pentru alte melodii de același format. Un val de artiști de succes hip hop și R&B le-a călcat pe urme, inclusiv Yoo Seung jun, Jinusean, Solid, Deux, 1TYM și Drunken Tiger. 

A DOUA GENERAȚIE 2003-2012

Din 2003 până în 2012, artiștii K-pop au devenit mai îndrăzneți și și-au dezvoltat încet propriul stil. Muzica limba și cultura coreană începe să fie cunoscută mai mult în toată Asia și uneori chiar și Europa sau SUA, vedetele coreene, de exemplu, au susținut din ce în ce mai multe concerte în Statele Unite ale Americii sau în țări europene precum Spania sau Franța.
A doua generație este adesea denumită „Epoca de aur a K-Pop”, deoarece artiștii precum BIG BANG, SHINEE, 2NE1, GIRLS GENERATION SUPER JUNIOR etc. au răspândit K-Pop, au lansat nenumărate hituri acum legendare și au permis scenei să înflorească.

A TREIA GENERAȚIE 2012-2019

Cea de-a treia generație K-Pop este asociată cu afirmarea genului la nivel internațional în mare parte datorită BTS. Deși artiștii coreeni au mai avut fani în întreaga lume, K-pop a atras în sfârșit atenția presei globale. Diferite trupe (EXO, BTS, RED VELVET, TWICE, ASTRO, NCT, BLACKPINK, MONSTA X etc.) au obținut un succes nu numai național, ci și internațional semnificativ.
Muzica în sine a evoluat mult de la prima generație. Deși inițial se baza în mod clar pe influențe americane și pop clasic, acum conține și elemente din multe alte genuri muzicale, cum ar fi techno sau rock.

A PATRA GENERAȚIE 2019-prezent

A patra generație se caracterizează printr-o utilizare puternică a media digitale, cum ar fi canalele de social media, iar grupurile vizează, de asemenea, piața mondială de muzică foarte devreme. Perioada pandemiei Corona virus  a dus la dezvoltarea și promovarea concertelor online și a noilor platforme digitale. Reprezentanți: TXT, ATEEZ, STRAY KIDS, ITZY, NEW JEANS, LE SERAFIM, ENHYPEN etc.

@Antoaneta Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus