Clasa a VIII-a. Muzica ROCK/METAL

Activitate: Muzica ROCK/METAL

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

DESCOPERĂ!

  1. Ascultă pe internet melodia The Sound of Silence în interpretarea originală, duetul Simon and Garfunkel și în varianta formației Disturbed.

2. Notează pe caiet, pe două coloane, asemănările și deosebirile celor două variante ale melodiei. Vei ține cont de următoarele aspecte: respectarea liniei melodice și a versurilor originale; elementele de limbaj folosite în cele două variante (ritm, nuanțe, tempo); orchestrație.

PORTOFOLIU

Descrie într-o frază fiecare variantă a melodiei. Textul obținut va fi inclus în variantă digitală a dicționarului muzical al genurilor de divertisment contemporan din portofoliu.

Muzica ROCK și HEAVY METAL

REȚINE!

Rock-ul  este un gen muzical vocal-instrumental, de divertisment ce a luat naștere în  anii ’50, sub denumirea de rock and roll-ul. Genul își are originile în blues, R&B și muzica country și s-a dezvoltat într-o multitudine de subgenuri, de la rock simfonic, opera rock la rock alternativ sau punk. Caracteristici: elementele muzicale sunt organizate în jurul sonorităților vocale și ale chitarei electrice ca parte componentă a unei formații rock (tobe, chitară, electrică, chitară ritmică, bas la care se mai pot adăuga clape, instrumente din orchestra simfonică, sintetizator etc) Structură: formă de rondo (alternanță refren-cuplet) în măsura de 4/4

În anii 1960-1970 datorită fuziunii dintre blues, acid rock și rockul psihedelic, se naște Heavy Metal-ul (Metal). Formații ca Deep Purple, Pink Floyd, Queen, Rainbow, Manowar, Iron Maiden Metallica, Nightwish, Slayer sunt nume ce au consacrat stilul Heavy Metal încă de la sfârșitul anilor 70, el fiind continuat în anii 2000 de formații ca Arctic Monkeys, One Republic, Opeth, Linkin Park, Coldplay, System of a Down, Dragonforce, Disturbed

EXERSEAZĂ. ACTIVITATE ÎN ECHIPĂ

Ascultă cu atenție lucrările:

  • Alcătuiește echipe de 2-3 membri.
  • Fiecare membru al echipei va alege o piesă din lista de mai sus pe care o va audia cu atenție insistând asupra elementelor de limbaj muzical folosite și a versurilor.
  • Dezbate în echipă ta, modalitățile muzicale prin care artiștii menționați mai sus reușesc să transmită mesajul versurilor.
  • Convinge-ți colegii că melodia pe care ai ales-o este valoroasă.
  • Notează concluziile în caiet.

PORTOFOLIU

Realizează o prezentarea a genului rock/heavy metal. Poți fi: reporter, muzician în duel, actor dintr-o film, personalitate TV sau YouTuber/podcaster.

Alege un format potrivit: scrisoare către editor, articol, interviu TV, spectacol-concert, orice altă formă ce ți se pare potrivită pentru prezentarea ta.

[h5p id=”37″]

JURNALUL MEU MUZICAL

Ce elemente definesc o piesă muzicală ca fiind mai importantă decât alta? Cum distingem intenția sau mesajul pe care autorul sau interpretul încearcă să-l transmită printr-o melodie? Câtă importanță au elementele de limbaj muzical (ritm, melodie, orchestrație) în transmiterea mesajului creatorilor către public?

Reflectează și răspunde la aceste întrebări în jurnalul tău muzical.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus