Clasele IX-X. Cronologie muzicală

Activitate: Cronologie muzicală                                               

Nivel: Clasa a IX-a – a X-a

Durata: 30 min

Autor: prof. Alexandra Homone

OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ

            Din cele mai îndepărtate timpuri, muzica a reprezentat arta combinării sunetelor, astfel încât să fie plăcută auzului uman. Gustul estetic pentru un gen muzical s-a dezvoltat pe parcursul anilor, ajungând să existe epoci muzicale specifice unor perioade de timp.

 REȚINE:

       Vizionează cu atenție materialul video de mai jos, rezolvând cerințele date:

  1. Realizează în caietul de muzică o scară cronologică muzicală. Indicație de rezolvare: Numele epocii – perioada de încadrare – 3 nume de compozitori (în epocile în care sunt menționați)
  2. Notează pe portativ cu sunete muzicale partitura din înregistrare ce poate fi găsită la minutul: 11.34. Numește și titlul lucrărilor din care provin fragmentele date.

APLICĂ:

Găsește răspunsurile corecte pentru întrebările adresate în fișa de mai jos sau la chestionarul ce poate fi accesat la link-ul atașat.

     AUDIȚIE MUZICALĂ:

 

1. Ancient Greek Music – The Lyre of Classical Antiquity

2. Medieval music – Estampie

3. Claudio Monteverdi – Zefiro torna

4. J.S. Bach – Prelude and Fugue no.1 in C major, BWV 846

5. J. Haydn – Simfonia nr. 104 în Re major „Londoneza” Hob I.104

6. N. Rimski-Korsakov – Șeherezada

7. Benny Goodman – Sing, sing, sing

8. John Williams – Schindler's List: OMP Soundtrack

  PROVOCARE CREATIVĂ:

  Accesează link-ul dat: http://everynoise.com/engenremap.html.

   Găsește între 5-10 orașe în care ai dori să călătorești. După ce ai stabilit lista orașelor care ți-au atras atenția, realizează propria călătorie muzicală, folosind un program de editare audio (ex. WavePad Sound Editor, Audacity – disponibile gratuit on-line).

@Alexandra Homone

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus