ETI. Blockflöte: Sunetul și nota DO1

Activitate: ETI. Blockflöte: Sunetul și nota DO1, ep.2 

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

♫ BINE TE-AM GĂSIT! ♫

Eu sunt ETI.

Astăzi vom învăța sunetul și nota DO1.

La blockflöte, sunetului DO1 se obține prin plasarea degetelor 0, 1, 2, 3 și 4, 5, 6 și 7 pe orificiile corespunzătoare. 

Nota: în imaginea de mai jos cerculețele colorate în roșu reprezintă orificiile acoperite ale blockflöte-ului. Degetele se așează pe orificii în ordine crescătoare așa cum ai văzut materialul video din lecția introductivă. Cifra notată în pătratul verde reprezintă ultimul deget care acoperă ultimul orificiu al poziției sunetului DO1.

Nota DO1 se scrie sub portativ cu ajutorul unei liniuțe ajutătoare.

Sunetul și nota DO1

BLOCKFLOTE

ACTIVITATE INDIVIDUALĂ

  1. Transcrie pe caiet desenul cu poziția sunetului DO1.
  2. Scrie un portativ cu nota DO1 – optime.
  3. Transcrie pe portativ melodia TWINKLE, TWINKLE LITTLE STAR .
BLOCKFLOTE

♫ OBSERVĂ ♫

Să analizăm elementele exercițiului: 

  1. Măsura este de 2 pătrimi ceea ce înseamnă că în fiecare măsură (delimitată de două liniuțe verticale numite bare de măsură) vom avea câte 2 timpi.
  2. Exercițiul folosește sunetele LA, SOL, FA, MI, RE și DO1 în valori de optime și pătrime.
  3. La sfârșitul primului portativ vei observa un semn special: o bară dublă precedată de două puncte. Acest semn se numește BARA DE REPTIȚIE și ne indică faptul că fragmentul muzical se repetă.

Pentru a ușura interpretarea acestui exercițiu la blockflöte vom nota în caietul de muzică cu litere mici MOTIVELE melodiei. MOTIVELE sunt mici fragmente muzicale asemănătoare CUVINTELOR dintr-o propoziție.

Analizează cu atenție partitura și identifică motivele asemănătoare sau identice.

BLOCKFLOTE

SĂ ÎNCEPEM!!!

(REPERE ÎN STUDIUL BLOCKFLÖTE-ului)

Pentru a fi eficienți trebuie să respectăm câțiva pași simpli:

Pasul 1: citește ritmic, cu atenție, notele exercițiului respectând duratele. Tactează timpul cu piciorul (bate cu vârful piciorului timpul);

Pasul 2. Tehnica play-back

1. fixează vârful flautului pe bărbie;

2. fixează poziția notei/notelor pe instrument ( Ex: așează toate degetele poziției sunetului RE: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6; toate degetele poziției sunetului LA: 0, 1, 2; toate degetele poziției sunetului DO1: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 etc.); cu vocea, citește ritmic exercițiul.

ATENȚIE: pe durata acestui pas vei fi atent ca TOATE degetele să fie fixate corect pe instrument și să acopere toate orificiile.

Pasul 3. interpretează instrumental exercițiul. Vei fi atent la: poziția degetelor pe instrument, respectarea duratelor și modalitatea de emisie a sunetului.

NU TE GRĂBI ȘI NU SUFLA TARE!

RESPIRĂ după fiecare motiv, NU după fiecare măsură.

@Antoaneta Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus