Muzica de film.3. Elemente de limbaj muzical: TIMBRU MUZICAL

Activitate: Muzica de film. Elemente de limbaj muzical: TIMBRU MUZICAL

Nivel: Clasele IX-XII

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ

Ascultă cu atenție următorul fragment muzical și identifică principalele caracteristici ale TIMBRALITĂȚII.

Indicații de rezolvare:

Pentru a rezolva cu succes sarcina de lucru răspunde la următoarele întrebări:

  1. Ce instrumente/tipuri de voci sunt folosite?
  2. Tempo-ul este rapid sau lent?
  3. Linia melodică folosește un anumit tip de profil melodic? (ascendent, descendent, mers treptat, salturi intervalice etc.)
  4. Ce imagini vizuale ar putea fi asociate cu acest fragment muzical? Cum contribuie asocierea diferitelor timbre muzicale la crearea acestor imagini?

Elemente de limbaj muzical: TIMBRU MUZICAL

REȚINE

Timbru muzical  este calitatea  sunetului muzical de a avea identitate sonoră proprie în funcție de sursa de producere (emițător): voce sau instrument.

Elementele de timbralitate au un impact major asupra muzicii de film. Un termen des folosit în domeniul este culoare sonoră.

Vocea umană este un instrument unic ce poate oferi compozitorului o varietate de sonorități: de la vocea feminină la cea masculină, de la momente solo la secțiuni de ansamblu coral, de la o voce pop sau rock la bel-canto sau vocea unui interpret al operei Beijing etc.

Orchestra simfonică oferă compozitorilor posibilități infinite de a combina diferitele timbre muzicale cu diferitele moduri de atac ale sunetului pentru fiecare instrument în parte.

Sonoritățile orchestrei simfonice sunt deseori îmbogățite prin adiția unor instrumente populare (cimpoi. sitar, balalaika, țambal, erhu, oud, koto), a instrumentelor electronice (theramin, undele martenot, sintetizator etc.) sau unor elemente extramuzicale (zgomotul mașinii de scris, codul Morse etc.)

ȘTIAI CĂ?

Un compozitor creează ideile muzicale la pian atribuindu-le ulterior vocilor sau diferitelor combinații instrumentale, proces numit orchestrație. În anumite situații procesul de orchestrație este realizată de un profesionist numit orchestrator.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus