Muzica de film.2. Elemente de limbaj muzical: MELODIA

Activitate: Muzica de film. Elemente de limbaj muzical: MELODIA

Nivel: Clasele IX-XII

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ

Ascultă cu atenție următorul fragment muzical și identifică principalele caracteristici ale elementelor de limbaj muzical.

Indicații de rezolvare:

Pentru a rezolva cu succes sarcina de lucru răspunde la următoarele întrebări:

  1. Ce instrumente/tipuri de voci sunt folosite?
  2. Tempo-ul este rapid sau lent?
  3. Linia melodică folosește un anumit tip de profil melodic? (ascendent, descendent, mers treptat, salturi intervalice etc.)
  4. Ce imagini vizuale ar putea fi asociate cu acest fragment muzical? De ce?

Elemente de limbaj muzical: MELODIA

REȚINE

Elementele de limbaj muzical sunt: melodia, armonia, sintaxa sonoră, timbralitatea.

Melodia sau elementele melodice sunt rezultatul simbiozei ai mai multor parametrii muzicali precum: ritmul, desenul melodic (relația dintre sunetele unei melodii), procedee variaționale.

În contextul muzicii de film când aducem în discuție melodia ne referim la doi termeni foarte importanți: motivul, leitmotivul și tema muzicală.

Motivul este ea mai mică unitate divizibilă a discursului melodic. Motivul are un contur melodic și ritmic bine conturat și este folosit pentru a fixa anumite sonorități în memoria ascultătorului sau ca material primar pentru dezvoltările melodice ulterioare.

Tema muzicală este o construcție muzicală de dimensiuni diferite, bine definit[ din punct de vedere melodic, ritmic și armonic. Tema muzicală este elementul de bază al compoziției muzicale.

Letimotiv-ul este o construcție melodică ce însoțește sonor un personaj, obiect, locație sau o anumită acțiune în muzica programatică (operă, balet, musical, film).

EXERSEAZĂ

Verifică-ți cunoștințele! Ascultă cu atenție următoarele patru leitmotive și identifică filmul în care au fost folosite.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus