Clasa a VII-a. Opera (originea și evoluția genului). 1600-1800: de la începuturi și până la Gluck

Activitate: OPERA – originea și evoluția genului (1600-1800)

Nivel: Clasa a VII-a

Durata: 40 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

 REACTUALIZARE

Pentru a putea avea o imagine globală asupre apariției și evoluției operei va fi necesar să înțelegem ce sunt genurile muzical dramatice. Genurile muzical-dramatice sunt creații muzicale complexe ce îmbină muzica cu textul literar, arta dramatică cu elemente coregrafice.

 Genurile muzical-dramatice sunt: OPERA, BALETUL, OPERETA ȘI MUSICALUL.

 REȚINE

 Pentru a înțelege mai bine originea și evoluția genului operă vizionează cu atenție materialul video de mai jos. Notează-ți în caiet definiția genului și cele mai importante momente ale evoluției genului operă (1600-1800).

Opera (originea și evoluția genului): 1600-1800

 VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

 Vizionează cu atenție fragmentele Vi ricorda ò boschi ombrosi din opera Orfeu de Claudio Monteverdi respectiv Che farò senza Euridice din opera Orfeu și Euridice de G.W.Gluck.

 Notează în caiet, pentru fiecare dintre cele două lucrări audiate, impresiile tale legate de relația dintre text și muzică, respectiv relația dintre linia melodică vocală și orchestră. Pentru a răspunde la această cerință folosește-te de următoarele întrebări ajutătoare:

 1. Care este mesajul transmis de fragmentul audiat?
 2. Cum a contribuit muzica la redarea acestui mesaj?
 3. Care dintre cele două fragmente ți-a plăcut mai mult și de ce?

 PORTOFOLIU

[h5p id=”17″]

 

INDICAȚIE DE REZOLVARE: cuvintele pot fi dispuse: orizontal, vertical, pe diagonală, scrise invers (de la coadă la cap). Succes!

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

2 comentarii la „Clasa a VII-a. Opera (originea și evoluția genului). 1600-1800: de la începuturi și până la Gluck

 1. CAMERATA
  FLORENTINA
  LULLY
  MONTEVERDI
  RAMEAU
  GLUCK
  HANDEL
  SCARLATTI
  PURCELL

Comentariile sunt închise.

Derulează în sus