Clasele V-VI. Desenează muzica: Antonio Vivaldi

Activitate: Desenează muzica: Antonio Vivaldi (activitatea integrată, extindere)                              

Nivel: Clasele V-VI

Durata: 20 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

  OBSERVĂ:

  Muzica este o artă a sunetelor. Ea se împletește foarte ușor cu celelalte arte: arte plastice, dans, film, etc. Multe melodii pot fi descrise grafic. Motivele muzicale pot fi ilustrate astfel încât să rezulte o lucrare artistică.

DESCOPERĂ

 Urmărește filmul și încearcă să reproduci desenul. Poți fi creativ și poți încerca să introduci motivele proprii.

  REȚINE

  Lucrarea muzicală  folosită ca suport sonor pentru a executa desenul din imagine este un fragment din prima parte a concertului pentru vioara și orchestra intitulat ”Iarna” de Antonio Vivaldi. Fragmentul face parte din ciclul de patru concerte intitulate ANOTIMPURILE compuse în anul 1716.

Ascultați lucrarea integral:

 ȘTIAI CĂ?

Antonio Vivaldi a fost unul dintre primii dirijori din istoria muzicii. Antonio Vivaldi s-a născut la Veneția, fiind fiul unui brutar fiind supranumit ”Preotul roșu” datorită culorii părului dar și primei meserii pe care a îmbrățișat-o.

A compus peste 800 de lucrări muzicale pentru toate instrumentele vremii sale, stabilind tiparele unor genuri muzicale care se compun după aceași schemă și în ziua de azi.

Deși în timpul vieții s-a bucurat de sprijinul și aprecierea prinților și regilor vremii, dar și de o imensă popularitate, în 1741 Antonio Vivaldi a murit sărac, după ce fusese nevoit să își vândă multe dintre partituri pentru a se întreține. Era considerat demodat și pentru multă vreme publicul avea să îl uite.

 Daca potrivit muzicologilor Vivaldi a compus peste 800 de lucrări este posibil ca numărul acestora să fie chiar mai mare. O parte dintre compozitiile sale aveau să fie redescoperite la multă vreme după moartea muzicianului, care pentru un timp fusese pur și simplu uitat; este posibil ca și alte partituri să se gasească în arhive și colecții.

@ Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

2 comentarii la „Clasele V-VI. Desenează muzica: Antonio Vivaldi

Comentariile sunt închise.

Derulează în sus