ETI. Blockflöte: Semne de prelungire

Activitate: ETI. Semne de prelungire: punctul muzical, legato de durată. 

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

♫ BINE TE-AM GĂSIT! ♫

Eu sunt ETI.

Astăzi vom învăța ce sunt semnele de prelungire.

Semnele de prelungire sunt punctul muzical și legato de durată. 

Semne de prelungire: LEGATO DE DURATĂ

LEGATO DE DURATĂ este un semn grafic (asemănător unei paranteze) ce unește două note de aceeași înălțime. Cele două note muzicale pot avea durate muzicale diferite (ex.: o pătrime legată de o optime) sau identice (ex.: leagă două pătrimi).

Legato este echivalentul semnului plus din matematică, însumând cele două valori pe care le leagă.

Semne de prelungire: PUNCTUL DE PRELUNGIRE

PUNCTUL DE PRELUNGIRE este un semn grafic care așzat în dreapta unei note prelungeste durata acesteia cu jumătate din valoare sa.

ACTIVITATE INDIVIDUALĂ

Transcrie pe portativ melodia ODA BUCURIEI, fragment din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.

♫ OBSERVĂ ♫

Să analizăm elementele melodiei: 

  1. Măsura este de 4 pătrimi ceea ce înseamnă că în fiecare măsură (delimitată de două liniuțe verticale numite bare de măsură) vom avea câte 4 timpi.
  2. Exercițiul folosește sunetele DO1, RE, MI, FA, SOL, LA în valori de optime, pătrime și doime.
  3. La sfârșitul primului portativ vei observa un semn special: o bară dublă precedată de două puncte. Acest semn se numește BARA DE REPTIȚIE și ne indică faptul că fragmentul muzical se repetă.
  4. Tot la sfârșitul primului portativ vei descoperi VOLTA,  o formă de prescurtare muzicală: vei cânta primul portativ până la prima bară de reptiție (volta 1); vei relua fragmentul cântând la final volta a II-a (ultima măsură marcată de acolada pătrată și cifra 2).

Pentru a ușura interpretarea acestui exercițiu la blockflöte vom nota în caietul de muzică cu litere mici MOTIVELE melodiei și su litere mari PROPOZIȚIILE muzicale.

MOTIVELE sunt mici fragmente muzicale asemănătoare CUVINTELOR dintr-o propoziție. Analizează cu atenție partitura și identifică motivele asemănătoare sau identice.

Succesiunea propozițiilor muzicale poate fi sintetizată în următoarea formulă:

P1, P1 var., P2, P1 var.

SĂ ÎNCEPEM!!!

(REPERE ÎN STUDIUL BLOCKFLÖTE-ului)

Pentru a fi eficienți trebuie să respectăm câțiva pași simpli:

Pasul 1: citește ritmic, cu atenție, notele exercițiului respectând duratele. Tactează timpul cu piciorul (bate cu vârful piciorului timpul);

Pasul 2. Tehnica play-back

1. fixează vârful flautului pe bărbie;

2. fixează poziția notei/notelor pe instrument ( Ex: așează toate degetele poziției sunetului RE: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6; toate degetele poziției sunetului LA: 0, 1, 2; toate degetele poziției sunetului DO1: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 etc.); cu vocea, citește ritmic exercițiul.

ATENȚIE: pe durata acestui pas vei fi atent ca TOATE degetele să fie fixate corect pe instrument și să acopere toate orificiile.

Pasul 3. interpretează instrumental exercițiul. Vei fi atent la: poziția degetelor pe instrument, respectarea duratelor și modalitatea de emisie a sunetului.

NU TE GRĂBI ȘI NU SUFLA TARE!

RESPIRĂ după fiecare motiv, NU după fiecare măsură.

@Antoaneta Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus