ETI. Blockflöte: Sunetul și nota FA

Activitate: ETI. Blockflöte: Sunetul și nota FA    

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

♫ BINE TE-AM GĂSIT! ♫

Eu sunt ETI.

Astăzi vom învăța sunetul și nota FA.

La blockflöte, sunetului FA se obține prin plasarea degetelor 0, 1, 2, 3 și 4 pe orificiile corespunzătoare. 

Nota: în imaginea de mai jos cerculețele colorate în roșu reprezintă orificiile acoperite ale blockflöte-ului. Degetele se așează pe orificii în ordine crescătoare așa cum ai văzut materialul din lecția introductivă.  Cifra notată în pătratul verde reprezintă ultimul deget care acoperă ultimul orificiu al poziției sunetului FA.

Nota FA se scrie pe primul spațiu al portativului.

blockflote

ACTIVITATE INDIVIDUALĂ

  1. Transcrie pe caiet desenul cu poziția sunetului FA la blockflöte.
  2. Scrie un portativ cu nota FA – pătrime și doime.
  3. Transcrie pe portativ următorul exercițiu.

♫ OBSERVĂ ♫

Să analizăm elementele exercițiului: 

  1. Măsura este de 4 pătrimi ceea ce înseamnă că în fiecare măsură (delimitată de două liniuțe verticale numite bare de măsură) vom avea câte 4 timpi.
  2. Exercițiul folosește sunetele SOL, MI și FA în valori de notă întreagă, doime și pătrime.

Pentru a ușura interpretarea acestui exercițiu la blockflöte vom nota în caietul de muzică, sub fiecare durată, numărul de timpi ai acesteia (vezi imaginea de mai jos).

BLOCKFLOTE

SĂ ÎNCEPEM!!!

(REPERE ÎN STUDIUL BLOCKFLÖTE-ului)

Pentru a fi eficienți trebuie să respectăm câțiva pași simpli:

Pasul 1: citește ritmic, cu atenție, notele exercițiului respectând duratele. Tactează timpul cu piciorul (bate cu vârful piciorului timpul);

Pasul 2. Tehnica play-back

1. fixează vârful flautului pe bărbie;

2. fixează poziția notei/notelor pe instrument (așează toate degetele poziției sunetului MI: 0, 1, 2, 3, 4, 5; toate degetele poziției sunetului SOL: 0, 1, 2, 3, respectiv, toate degetele poziției sunetelui FA: 0, 1, 2, 3, 4); cu vocea, citește ritmic exercițiul.

ATENȚIE: pe durata acestui pas vei fi atent ca TOATE degetele să fie fixate corect pe instrument și să acopere toate orificiile.

Pasul 3. interpretează instrumental exercițiul. Vei fi atent la: poziția degetelor pe instrument, respectarea duratelor și modalitatea de emisie a sunetului.

NU TE GRĂBI ȘI NU SUFLA TARE!

RESPIRĂ după fiecare măsură, NU după fiecare notă (în măsurile cu doimi).

@Antoaneta Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus