Clasa a VIII-a. Rolul social al muzicii

Activitate: Rolul social al muzicii

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

Junalul meu muzical

Când ascultăm muzică? Ce tip de muzica te însoțește în viața de zi cu zi? Ascultă cu atenție muzica din viața ta: din restaurant, din reclame, din filme sau emisiuni TV, muzica străzii. Notează-ți observațiile în jurnalul tău muzical identificând genul fiecărei piese în parte. Ce gen predomină?

Provocare creativă

Care crezi că ar putea fi coloana sonora a zilei ce tocmai s-a încheiat? Dar a săptămânii? Ce lucrare sau gen muzical crezi ca ar putea constitui soundtrack-ul vieții tale de până acum? Notează concluziile tale în caietul de muzică.

REȚINE!

Muzica trompetelor a dărmat zidurile Ierihonului. Muzica lui Orfeu îmblânzea deopotrivă lupii și mielușeii.

Muzica lui Bach răsună deopotrivă în biserică, în sala de concert sau în coloana sonoră a filmelor de pe marele ecran.

Rolul muzicii este strâns legat de evoluția socială, politică și culturală a omenirii fiind însumarea elementelor contextuale în care muzica este produsă și consumată. Existența muzicii este factorul comun diferitelor culturi ale lumii.

Funcțional, indiferent de spațiul geografic sau cronologic, există: muzică religioasă și ceremonială, muzică de factură cultă sau muzică folclorică, muzică de divertisment și muzică comercială etc.

DESCOPERĂ

Accesează hărțile https://www.musicmap.info/ și https://artinfuser.com/ și descoperă genurile muzicale ale lumii. Alege trei genuri pe care să le incluzi în dicționarul genurilor muzicale contemporane.

♪ APLICĂ! ♪ 

Ascultă online Preludiului nr. 1 în Do major BWV 846 din Clavecinul bine temperat de Johann Sebastian Bach și Ave Maria de Charles Gounoud. Ce observi? Notează concluziile tale în caietul de muzică.

memis

Știai că?

Ave Maria de Charles Gounod a fost publicată în 1853 sub numele de Meditație pe primul preludiu pentru pian de J.S. Bach.  Lucrarea este o adaptare pentru voce și pian a Preludiului nr. 1 în Do major BWV 846 compus de J.S. Bach în 1722.

rolul social al muzicii

DESCOPERĂ

1.Ascultă următoarele lucrări muzicale:

2. Notează în caiet observațiile tale referitoare la rolul/funcția socială ale acestor lucrări.

3. Poți găsi genuri muzicale asemănătoare în folclorul românesc?

4. Caută online informații despre anul în care fiecare lucrare a fost compusă (opțional).

REȚINE

Statutul compozitorului până în secolul al XVIII-lea a fost acela de angajat al unei curți regale, case nobiliare sau autoritate religioasă.

Compozitori precum Claudio Monteverdi, J.S. Bach, G.F. Haendel, Antonio Vivaldi, J. Haydn sau W.A. Mozart au  răspuns prin creațiile lor, cerințelor angajatorilor.

Emanciparea compozitorului determină modificarea funcției și rolului creației muzicale aceasta răspunzând cerințelor publicului larg și nu unui grup restrâns de ascultători.

APLICĂ

1.a. Audiază online partea I, Allegro din Concertul branderburgic nr. 3 în Sol major BWV 1048 de Johann Sebastian Bach, respectiv partea I Allegro din Concertul pentru vioară și orchestră nr.3 în Fa Major, RV293 “Toamna” de  Antonio Vivaldi.

b. Notează în caiet observațiile tale legate de caracterul melodiei, elementele de limbaj folosite, modalitățile de transpunere în plan instrumental a ideilor muzicale, rolul/funcția acestor lucrări etc.

2. Împreună cu un colegul realizează un proiect de cercetare cu tema Muzica și aristrocația având ca punct de pornire creația instrumentală a lui J.S. Bach, G.F. Haendel și Antonio Vivaldi, audiată pe parcursul acestui an școlar.

ȘTIAI CĂ?

Valsul este un gen muzical de divertisment apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea în muzica europeană. Succesul acestui gen în rândul publicului larg a determinat atât apariția sălilor de bal special destinate dansului cât și a muzicienilor care și-au dedicat creația aproape exclusiv acestui gen (ex. Johann Strauss – Vienna Walz). Datorită succesului fulminat valsul se infiltrează ca parte componentă în genuri consacrate ale muzicii culte precum simfonia (partea a III-a din Simfonia a V-a în mi minor op 64 de Piotr Ilici Ceaikovski) opera sau baletul. 

Provocare creativă

Realizează un scurt eseu, un rap sau o poezie cu titlul Întâlnește vocile trecutului. Alege un fundal sonor potrivit lucrării tale. Citește-o colegilor.

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top