Clasele V-VI. Desenează muzica: Antonin Dvořák

Activitate: DESENEAZĂ MUZICA:  Antonin Dvořák                     

Nivel: Clasele V – VI

Durata: 20 min

Autor: prof. Ana-Maria Rusu

  OBSERVĂ

  Muzica este o artă a sunetelor. Ea se împletește foarte ușor cu celelalte arte: arte plastice, dans teatru sau film. Multe melodii se pot ilustra grafic. Motivele muzicale pot fi prezentate sub forma unor simboluri sau figuri astfel încât să rezulte o lucrare artistică.

   DESCOPERĂ

   Urmărește materialul video de mai jos și încearcă să reproduci desenul. Poți fi creativ și poți încerca să introduci motivele proprii. Acesta este doar un model, un reper după care te poți orienta.

REȚINE

  Lucrarea muzicală folosită ca suport sonor pentru a executa desenul din imagine se numește  ”Humoresque” și este scrisă de Antonin Dvořák.

Ascultați lucrarea integral:

  ȘTIAI CĂ?

Antonin  Dvořák a fost un compozitor de origine cehă. S-a născut într-un mic sat de lângă Praga unde părinții lui dețineau un han; încă de mic, Antonin a fost învățat să gestioneze afacerea familiei destinul lui fiind încă de mic stabilit.

De la o vârstă fragedă, a fost evident că micul Antonin avea un talent special pentru muzică, așa că a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani, iar mai târziu a învățat să cânte și la orgă. A început să compună relativ târziu, primele lucrări fiind datate în 1861, pe când Dvořák avea deja 20 ani.

În 1874, Antonin Dvořák a trimis câteva dintre compozițiile sale la un concurs destinat tinerilor compozitori care căutau sprijin financiar – din juriu făcea parte și compozitorul Johannes Brahms care, impresionat de lucrările lui Dvořák, în special de cele două simfonii din portofoliul tânărului compozitor, i-a oferit acestuia marele premiu.

Dvořák este autorul unor foarte cunoscute lucrări: numeroase poeme simfonice, lucrări programatice, dar și al celebrei Simfonii a IX-a „Din lumea nouă„, al Dansurilor slave, al Concertului pentru violoncel și orchestra și al multor altele.

   DESCOPERĂ

Ascultă Simfonia ”Din lumea nouă” a lui Antonin Dvořák.

Fii compozitor! Folosind aplicația de mai jos creează-ți propria versiune a simfoniei. Explorează toate funcțiile acestei aplicații (schimbă instrumentele, mixează părțile, inversează fragmentele sonore) și salvează-ți creația.

  ASCULTĂ:

Ascultă Serenada pentru instrumente de coarde și încearcă să-ți imaginezi o poveste. Deseneaz-o, prezint-o colegilor.

@ Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top