ETI. Blockflöte: Sunetul și nota SI bemol (partea 2): Mozart

Activitate: ETI. Blockflöte: Sunetul și nota SI bemol (consolidare)               

Durata: 50 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

♫ RECAPITULARE ♫

La blockflöte, poziția sunetului SI bemol este asemănătoare celei pentru sunetul FA. Diferența constă în faptul că orificiul 2 al mâinii stângi este descoperit (degetul 3 ridicat).

Nota: în imaginea de mai jos cerculețele colorate în roșu reprezintă orificiile acoperite ale blockflöte-ului.

Nota SI bemol se scrie pe a treia linie a portativului și are atașat în fața notei semnul pentru bemol.

ACTIVITATE INDIVIDUALĂ

  1. Transcrie în caietul de muzică următoarea melodie (tema principală din partea a II-a din Concertul pentru clarinet și orchestră în La major KV 622 de W.A. Mozart).

♫ OBSERVĂ ♫

Sunetului SI bemol este o alterație constitutivă fiind notat la începutul portativului după cheia muzicală. Sunetul SI bemol apare pe parcursul melodiei fără a avea notat bemolul lângă nota SI. Pentru ați fi mai ușor în interpretarea piesei, notează bemolul înaintea fiecărei note SI din patitură.

 

♫ DESCOPERĂ! ♫

Pentru a putea interpeta acest fragment propunem o segmentare a melodiei în fragmente-motiv care vor ușura studiul individual:

REPERE ÎN STUDIUL INDIVIDUAL

Studiază separat fiecare fragment-motiv în parte.

Etape:

  1. citește cu atenție notele fiecărui fragment muzical;
  2. citește ritmic fiecare fragment muzical (pronunță denumirea notei cu durata asociată);
  3. fixeză poziția notelor pe instrument prin intermediul tehnicii play-back: blockflöte-ul este fixat pe barbă, vocal vei citi fiecare notă și durată asociată fixând în același timp poziția notelor pe instrument fără a sufla în blockflöte.
  4. interpretează instrumental fragmentul muzical acordând o atenție deosebită modalității de emisie a sunetului.

Accesând videoclipul de mai jos vei putea studia fragmentul din partea a II-a a Concertului pentru clarinet și orchestră în La major KV 622 de W.A. Mozart.

Vei putea parcurge materialul în două tempouri diferite (primul mai rapid, al doilea mai rar și implicit mai potrivit studiului). Reține faptul că acest curs este dedicat studiului blockflöte-ului după metoda germană așadar vei urmări secțiunea german fingering din partea dreaptă-jos a videoclipului.

AUDIȚIE MUZICALĂ

Vizionează partea a II-a a Concertului pentru clarinet și orchestră în La major KV 622 de W.A. Mozart în intepretarea solistului Andreas Ottensamer și a Orchestrei Europene de Tineret, dirijor Stéphane Denève. Observă modalitatea de frazare a interpretului (respirație, atac etc.)

Concertul pentru clarinet și orchestră în La major KV 622 de W.A. Mozart a fost scris în anul 1791 la comanda clarinetistului Anton Stadler. Concertul are o formă tripartită (alcătuită din trei părți pe tiparul repede-lent-repede).

Concertul a fost interpretat în premieră la Praga pe 16 octombrie 1791 în interpretarea lui Stadler și a înregistrat un succes răsunător atât la public cât și la critica timpului.

@Antoaneta Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Derulează în sus