Clasa a VII-a. Opera (originea și evoluția genului). Opera în Clasicism

Activitate: OPERA – originea și evoluția genului. Opera în Clasicism

Nivel: Clasa a VII-a

Durata: 40 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

 REACTUALIZARE

 Genurile muzical-dramatice sunt creații muzicale complexe ce îmbină muzica cu textul literar, arta dramatică cu elemente coregrafice. Genurile muzical-dramatice sunt: OPERA, BALETUL, OPERETA ȘI MUSICALUL.

 Genul operă a apărut în perioada Renașterii muzicale, în Italia, la Florența, ca rezultat al preocupărilor membrilor Cameratei Florentine de a reînvia și transpune în artă, principiile estetice ale Antichității.

 REȚINE

 Vizionează cu atenție materialul video de mai jos. Notează în caietul de muzică, într-un tabel, în două coloane separate: numele complet al celor mai importanți creatori de operă din perioada Clasicismului muzical; cele mai importante creații de gen al acestor compozitori.

 VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

 1. Accesează linkul https://ro.wikipedia.org/wiki/Nunta_lui_Figaro și află în ce constă acțiunea operei Nunta lui Figaro de W.A. Mozart.

 2. Vizionează cu atenție fragmentele È decisa la lite și Riconosci in questo amplesso din opera Nunta lui Figaro de W.A. Mozart.

 3. Notează în caiet răspunsul la următoarele cerințe:

    a. Indentifică în ce moment al acțiunii operei sunt plasate cele două fragmente muzicale. Descrie acțiunea dramatică a fragmentelor.

    b. Ce personaje participă la desfășurarea acțiunii? Ce tip de voce este asociat fiecărui personaj?

    c. Câte personaje participă la momentul de ansamblu vocal de la minutul 2.44 la 3.07? Dar de la minutul 4.13 la 4.50?

 VIDEO- AUDIȚIE MUZICALĂ

 1. Vizionează cu atenție fragmentul Mir ist so wunderbar din opera Fidelio de Ludwig van Beethoven. Reține faptul că în acest fragment, cele patru personaje Marzelline, Fidelio, Rocco și Jaquino cântă despre dragostea Marzellinei pentru Fidelio.

 2. Observă modalitatea de redare a sentimentelor și trăirilor personajelor în plan muzical:

 – relația voce-orchestră,

 – relația muzicală dintre vocile personajelor,

– ce instrumente muzicale au primit roluri solistice și de ce crezi că Beethoven a optat pentru acestea etc.

  Notează observațiile tale în caietul de muzică.

 EVALUARE

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top