Activitate: Suita instrumentală – prezentare generală
Nivel: Clasa a VI-a
Durata: 30 min
Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian
.
DESCOPERĂ
Urmărește cu atenție materialul video. Notează în caietul de muzică următoarele informații: definiția genului, structura și numele a trei compozitori care au abordat acest gen în creația lor.
REȚINE
Suita se regăsește în istoria muzicii în mai multe ipostaze:
- Suită preclasică sau barocă ce reunește părți contrastante ca tempo, dar unitare tonal.
- Suita modernă de dansuri ce reunește dansuri folclorice și este specifică școlilor naționale ale secolului XIX și XX. Ex. Antonin Dvořák – Dansurile Slave op 46 și op.72, Mihail Jora – Priveliști moldovenești suită în patru părți pentru orchestră.
- Suita modernă simfonică ce reunește secțiuni orchestrale contrastante ca tempo dar unitare tonal. Aceste lucrări pot avea caracter programatic fiind asociate cu un titlu sugestiv sau un program literar ce pot călăuzi imaginația ascultătorului către intențiile compozitorului. Ex. Modest Musorgski – Suita Tablouri dintr-o expoziție, Claude Debussy – Suita Iberia.
- Suita modernă din lucrări scenice ce reunește extrase muzicale din lucrări scrise inițial pentru spectacole de operă, balet, film sau spectacole teatrale. Ex. Edvard Grieg – Peer Gynt, Georges Bizet – Suitele Carmen I și II.
Urmărește cele trei fragmente muzicale de mai jos și notează pe caiet, pentru fiecare fragment în parte, observațiile tale legate de: durata fragmentelor, încadrarea într-una dintre categoriile din secțiunea REȚINE (suită preclasică, suita simfonică etc), instrumentele muzicale sau tipurile de formații instrumentale folosite, structură (forma muzicală), caracter (ex. vesel, trist, melancolic etc.). Ca să îți organizezi mai bine gândurile poți transcrie și completa pe caiet tabelul disponibil aici.
1. Gigue din Suita a II-a pentru violoncel solo, în re minor, BWV 1008 de Johann Sebastian Bach.
2. Gnomul din Suita „Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Musorgski.
3. Toreadorii din Suita „Carmen” nr. 1 de Georges Bizet.
PROVOCARE CREATIVĂ
Alege 4 – 5 melodii sau fragmente din melodii contemporane care iți plac foarte mult. Folosind un program de editare audio (de ex. Audacity, WavePad) realizează o suită instrumentală. Respectă principiile de construcție a suitei (contrastul mișcărilor) și dă un titlu sugestiv creației tale.
EVALUARE: Accesează jocul SUITA INSTRUMENTALĂ și verifică-ți cunoștințele legate de acest gen muzical.
@Antoaneta-Ioana Luchian
Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.