Clasele III-IV. Structura unui cântec: strofa și refrenul

Activitate: Structura unui cântec: legătura dintre strofă și refren                 

Nivel: Clasele III-IV

Durata: 30 min

Autor: prof. Ana Maria Rusu

 

  OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ:

  Elementele ce compun o melodie vocală sunt adeseori și cele care îi stabilesc tiparul. Alternanța între strofe și refrene este  prezentă încă de la începuturile muzicii. Strofele, refrenele, rândurile melodice sunt elementele de bază în construcșia pieselor vocale și se regăsesc  în toate manifestările muzicale fie ele culte, folclorice sau comerciale. 

REȚINE

  Vizionează următorul material video; descoperă ce este o strofă și din ce e construită și cum recunoști ușor un refren într-un cântec.

  FIXEAZĂ:

 Ascultă piesa ”Răsai”. Urmărește-i structura și realizează-i schema pe caiet. 

  Notează cuvintele necunoscute din melodie și caută-le explicațiile. Elaborează un text format din minim 6 enunțuri în care să exprimi ideile principale pe care Grigore Vieru a dorit să le transmită prin intermediul acestor versuri.

 Pornește la lucru folosind acești termeni:

  • Limbă, comoară, tezaur;
  • Popor latin, limba română;
  • Identitate, scris;

  REPETĂ:

  În această secțiune găsești negativul piesei ”Răsai”.

  ȘTIAI CĂ?

  Grigore Vieru a fost mare un poet din Republica Moldova. Creația sa este închinată în totalitate  limbii române (care era interzisă în acele vremuri) și în special mamei sale care a decedat  atunci când el era copil.

   A scris multe versuri pentru copii dar și primul Abecedar tipărit în Republica Moldova în limba română. Acest Abecedar se folosește și astăzi.

@Ana-Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top