Clasa a VI-a. MINIATURA

Activitate: Miniatura – prezentare generală                    

Nivel: Clasa a VI-a

Durata: 30 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian

REACTUALIZARE

  Forma de lied este o structură muzicală alcătuită din mai multe fraze grupate în perioade. Forma de lied poate fi monopartită (o singura secțiune A), bipartită (două secțiuni distincte AB sau asemănătoare AA’) sau tripartită (trei secțiuni distincte ABC sau recurente ABA, AB A’ sau AB B’).

    Accesează pagina  https://dexonline.ro, caută și notează pe caiet următorii termeni: monopartit, canon (muzică), fugatto.

REȚINE

 Urmărește cu atenție următorul video:

  APLICĂ

    Transcrie pe caiet și completează următorul tabel, bifând căsuțele corespunzătoare afirmațiilor corecte.

 

Nocturna

Fuga

Serenada

Lied-ul

Impromptu

Miniatură vocală

         

Miniatură instrumentală

         

Miniatură barocă

         

Miniatură clasică

         

Miniatură romantică

         
     AUDIȚIE MUZICALĂ

   Ascultă lucrarea Bagatelă (für Elise) nr. 25 în la minor de Ludwig van Beethoven.

     a. Notează pe caiet observațiile tale legate de: durata lucrării, genul muzical (ex. gen vocal, gen instrumental, gen vocal-instrumental), tipurile de voci sau instrumentele folosite, structură (forma muzicală), caracter (ex. vesel, trist, melancolic etc.)

      b. Accesează linkul https://ro.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCr_Elise și citește cu atenție informațiile despre lucrarea audiată. Notează pe caiet anul în care această lucrare a fost creată și două informații despre istoria lucrării care te-au impresionat.

      PROVOCARE CREATIVĂ

     Tocmai te-ai întâlnit cu verișorul tău Mihai. Mihai nu a ascultat niciodată lucrarea Bagatelă (für Elise) nr. 25 în la minor de Ludwig van Beethoven. Descrie în max. 20 de cuvinte această lucrare muzicală cu scopul de a-l determina pe Mihai să audieze capodopera beethoveniană.

     PORTOFOLIU

    Folosind toate informațiile din această lecție concepe o definiție pentru MINIATURĂ. Reține faptul că această definiție va fi inclusă într-un dicționar muzical digital pentru elevi.

@Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

3 thoughts on “Clasa a VI-a. MINIATURA”

  1. Georgescu Andrei

    Buna ziua,poate cineva sa ma ajute 5 miniaturi instrumentale audiate va rog.

Comments are closed.

Scroll to Top