Activitate: Gesturi dirijorale
Nivel: Clasa a VIII-a
Durata: 40 min
Autor: prof. Ana Maria Rusu
DESCOPERĂ
Ascultă J. Haydn – Simfonia ”Surpriza”. Folosind un creion încearcă să dirijezi lucrarea tactând timpii pe schema măsurii de patru pătrimi.
Folosind aceeași schemă de tactare încearcă să dirijezi și lucrarea lui Michael Jackson – Heal the World.
Observă diferențele dintre cele două lucrări muzicale. Care dintre ele consideri că este mai ușor de tactat?
REȚINE!
Dirijorii au unul dintre cele mai vizibile locuri de muncă din lume, dar, în ciuda acestui fapt mulți oameni nu știu ce fac ei exact. Ce diferențe aduc muzicii? Orchestra ar mai cânta fără ei în față?
Urmărește materialul video de mai jos și descoperă istoria și rolul unui dirijor în istoria muzicii universale.
♫ OBSERVĂ! ♫
Pentru a fi un bun dirijor nu este suficient să știi doar ce să transmiți ci mai ales cum să transmiți diferitele informații.
Urmărește cu atenție următoarele fragmente muzicale și scrie în caiet, pentru fiecare exemplu vizionat, răspunsul la următoarea întrebare: Care este rolul dirijorului în interpretarea unei creații muzicale?
Urmărește indicațiile și încearcă să dirijezi și tu o lucrare din lista propusă de creatorii acestui joc. Deși pare simplu și copilăresc vei remarca dificultatea realizării gesturilor dirijorale pentru a putea menține echilibrul liniei melodice.
Succes!
♪ EXERSEAZĂ! Fii creativ! ♪
Urmărește marii dirijori ai țării noastre: Sergiu Celibidache – dirijor de orchestră și Marin Constantin – dirijor de cor. Află date importante despre viața și activitatea lor dând click pe numele lor.
Realizează un proiect în care să surprinzi aspectele dirijorale în execuțiile lui.
Consideri că dirijatul coral e diferit de cel orchestral? Ce elemente au în comun aceste două mari personalități?
Notează în caietul de muzică observațiile tale.
@Ana-Maria Rusu
Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.