Activitate: Muzica HIP-HOP
Nivel: Clasa a VIII-a
Durata: 100 min
Autor: prof. Ana Maria Rusu
OBSERVĂ
Ești un copil curios. Îți place să cunoști persoane noi, să intri in contact cu alte stiluri de viață și încerci să ții pasul cu noile descoperiri. Astăzi, pornești într-o călătorie în lumea artei urbane. Notează-ți în caiet ideile pe care le consideri valoroase pentru ca să poți rezuma și prezenta experiența colegilor tăi.
DESCOPERĂ
Cultura Hip- hop este cu adevărat un stil de viață, un mod de a trăi. Hip hop-ul este un gen muzical, născut în anii ’70 în comunitățile urbane din zonele mai sărace ale orașelor americane ce adăpostea populația afro-americană. Noul stil se caracterizează prin muzica ritmată, stilizată și acompaniată de un discurs vocal scandat și rimat, cunoscut drept rap.
CULTURA HIP-HOP
REȚINE
De când a apărut în New York în anii 1970, hip-hop-ul a ajuns să înglobeze un întreg stil de viață care încorporează diverse elemente de etnie, tehnologie, artă și cultură urbană.
Există patru elemente fundamentale în hip hop:
- Dans Hip hop: Breakdance și alte forme de dans stradal.
- Arta Hip hop: Artă de inspirație urbană, numită și graffiti.
- Muzica Hip hop: DJing, beat-uri și beatmaking, și producție hip hop.
- Rapping: MC-ing și poezie de inspirație urbană.
DESCOPERĂ
Geografia Hip hop-ului
Pentru a dovedi o legătură între dialectele Hip hop și geografie, te invităm să explorezi harta interactivă ”Geography of Hip-hop”. Geografia joacă un rol important în lumea Hip-hop-ului. De la argou, cadența sau „flow-ul” artiștilor săi, până la succesiunea de sunete care surprind peisaje sonore distincte, toate calitățile locului au fost prezente în cultura Hip-hop încă de la începuturile sale.
Geografia Hip-hop-ului documentează istoria și dispunerea regională a curentului artistic. Harta (și eseul însoțitor) explorează modul în care Hip hop-ul s-a răspândit în întreaga lume și modul în care diferite țări și-au dezvoltat propriile sunete și stiluri distincte. Instrumentul îți permite să navighezi și să asculți muzică având ca reper locația geografică. El conține 955 de melodii, dintre care majoritatea pot fi accesate direct de pe hartă. În acest fel, poți obține o idee aproximativă despre dimensiunea comunităților Hip hop din locații urbane diferite.
Ascultând melodiile listate dintr-un oraș anume, poți diferenția stilul Hip hop specific regiunii și modul în care muzica reflectă influența diferitelor localități urbane în care este realizată.
Harta artiștilor Hip hop din întreaga lume poate fi accesată aici.
Explorează și harta Hip hop-ului american.
Versul – elementul principal al rap-ului.
A fi rapper necesită un anumit nivel de performanță. Cei mai mulți artiști Hip hop poartă pseudonime în locul numelor reale, termeni ce i-au consacrat în lumea artistică urbană.
Site-ul Pudding a analizat versurile a peste 50.000 de melodii pentru a descoperi cele mai frecvente cuvinte folosite în Hip hop. Din această analiză, întemeietorii proiectului au reușit să realizeze o hartă interactivă care grupează artiștii Hip Hop prin asemănare lirică.
Cel mai utilizat cuvânt în Hip hop-ul american este LOVE (dragoste): el apare de 21 de ori pentru fiecare 10.000 de cuvinte diferite.
Explorează harta versurilor Hip hop.
Nume și pseudonime.
Harta interactivă Words That are Most Hip hop organizează fețele artiștilor Hip hop pe baza suprapunerii dintre cuvintele pe care le folosesc în versurile lor. Poți trece cu mouse-ul peste fețele de pe hartă pentru a dezvălui numele fiecărui artist. Harta relevă familii etimologice – clanuri – distincte. De exemplu, există ramura Wu-Tang a cărei membri împărtășesc un lexicon foarte similar. Diferitele dialecte ale Hip hop-ului care apar pe hartă se pot datora foarte mult și apropierii geografice a artiștilor. Sunt necesare studii suplimentare pentru a observa dacă asemănarea lirică dintre artiști se corelează cu apropierea geografică.
BREAKDANCE
GRAFFITTI
Pe măsură ce rădăcinile acestei culturi continuă să se înmulțească, hip-hop-ul a devenit una dintre cele mai răspândite și configurabile mișcări artistice din ultimele decenii. Hip-hopul – și în special muzica rap – ocupă acum multe locuri și momente, capătă multe forme și semnificații și a fost stabilit ca o formă de artă care prevede atât creatorii, cât și publicul său. Chiar dacă continuă să se răspândească și să capete forme mai noi, creativitatea în formele de artă hip-hop a fost întotdeauna investită în producerea identităților creatorilor ei, atât în aluzii lirice, cât și în modele sonore.
Video-audiție muzicală
The chant flow:
Straight forward flow:
The syncompated bounce flow:
The rubik cube flow:
2.5 flow:
Best hip hop all time charts:
EXERSEAZĂ! APLICAȚII
1. Mixează propriul tău set de piese în stil Hip-hop. Folosește aplicația de mai AICI.
2. Alege un zid, o culoare, o tehnica; realizează propria ta lucrare grafitti folosind ACEST instrument.
3. Scrie o piesă rap folosind prenumele tuturor colegilor tăi din clasă. Caută un beat pe Youtube și înregistrează-ți creația.
4. Pornind de la materialele citite/vizionate anterior, realizează un eseu de minimum 300-500 de cuvinte despre „Puterea de a fi tu însuți”. În demersul realizării eseul urmează etapele propuse:a.
a. Folosește pentru documentare următoarele linkuri: Link 1, Link 2.
b. Reia ideile notate în jurnalul tău de călătorie în această experiență a cunoașterii.
c. Problematizează tema răspunzând la câte 5 întrebări dezvoltate, pornind din structurile Cine? Ce? Unde? Când? De ce? Cum? (de exemplu: Cine sunt cei care pot avea puterea de a fi ei înșiși? Ce fel de om află despre sine nevoia de a fi autentic? Unde se petrec toate aceste căutări identitare? De când o persoană începe să fie interesată de cine e ea?
d. Scrie eseul corelând idei/imagini/experiențe/melodii/alte obiecte de artă/reflecții care să fie relevante pentru viziunea ta asupra temei propuse.
FIXARE
@Ana Maria Rusu
Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.