Clasa a VIII-a. Moduri populare

Activitate: Sistemul modal: Moduri populare

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 50 min

Autor: prof. Alexandra Homone & prof. Antoaneta Ioana Luchian

OBSERVĂ!

  1. Intonează următoarea melodie.
moduri populare

 

2. Extrage scara muzicală a melodiei intonate și ordonează-le de la cel mai grav până la cel mai acut.

3. Analizează poziția tonurilor și a semitonurilor existente între sunetele ordonate și notează-le pe caiet.

DESCOPERĂ

  1. Notează o scară muzicală de opt sunete de pe următoarele sunete: re, mi, fa, sol, la și si.
  2. Analizează pentru fiecare scară realizată la punctul 1), tonurile și semitonurile notându-le pe schema realizată.
moduri populare

REȚINE

Sistemul sonor reprezintă ansamblul relațiilor ce se stabilesc între sunetele utilizate de creația muzicală dintr-o anumită etapă istorică și culturală. Există 3 tipuri de sisteme sonore: modal, tonal și serial.

Sistemul modal reprezintă modalitatea de organizare a sunetelor în grupe de 2 până la 8 sunete denumite moduri.

Relațiile existente între sunetele unui mod pot fi de succesivitate (mers treptat) sau de salt. În funcție de numărul sunetelor dintr-un mod avem 2 categorii:

  1. Moduri infraoctaviante – alcătuite din 2 până la 7 sunete
  2. Moduri octaviante – alcătuite din 8 sunete

Denumirea modurilor infraoctaviante se obține prin alăturarea unui prefix – care indică

numărul de sunete existent într-un mod, respectiv un sufix – care indică relația dintre sunetele modului (tipul de mers: treptat sau cu salt)

APLICĂ!

  1. Analizează fiecare partitură din exemplele de mai jos. Extrage scara sonoră și ordonează sunetele în sens ascendent pornind de la cel mai grav până la cel mai înalt.
  2. Denumește modul din care face parte fiecare exemplu muzical.
moduri populare
moduri populare

MODURI POPULARE

REȚINE

Modurile octaviante sunt succesiuni de  sunete succesive (treptat). Există 7 moduri care încep de pe fiecare sunet al gamei Do major, exceptând ultimul sunet (Do2). Fiecare mod poate fi construit de pe orice sunet muzical, fiind necesar să fie păstrate trăsăturile specifice. Acestea sunt reprezentate de poziția semitonurilor și intervalele caracteristice specifice.

  1. Modul Ionian – are semitonurile între treptele III-IV și VII-VIII; este identic cu gama Do major în privința poziționării tonurilor și a semitonurilor; intervalul caracteristic este terța mare (3M), fiind un mod de stare majoră.
  2. Modul Dorian – are semitonurile între treptele II-III și VI-VII; intervalul caracteristic este terța mică (3m), fiind un mod de stare minoră.
  3. Modul Frigian – are semitonurile între treptele I-II și V-VI; intervalul caracteristic este terța mică (3m), fiind un mod de stare minoră.
  4. Modul Lidian – are semitonurile între treptele IV-V și VII-VIII; specific acestui mod este intervalul de cvartă mărită (4+) dintre primul și al patrulea sunet; intervalul caracteristic este terța mare (3M), fiind un mod de stare majoră.
  5. Modul Mixolidian – are semitonurile între treptele III-IV și VI-VII, intervalul caracteristic este terța mare (3M), fiind un mod de stare majoră.
  6. Modul Eolian – are semitonurile între treptele II-III și V-VI, este identic cu gama la minor în privința poziționării tonurilor și a semitonurilor; intervalul caracteristic este terța mică (3m), fiind un mod de stare minoră.
  7. Modul Locrian – are semitonurile între treptele I-II și IV-V; intervalul caracteristic este terța mică (3m), fiind un mod de stare minoră.

ȘTIAI CĂ?

Denumirea de mod provine din limba latină și înseamnă manieră sau metodă

Denumirile modurilor octaviante provin din Grecia Antică după anumite provincii grecești. Muzica se studia în Grecia Antică în paralel cu filosofia, iar teoreticienii muzicii considerau că fiecărui mod muzical îî corespunde o anumită trăsătură morală. Modurile octaviante au fost utilizate și în creația Evului mediu și a Renașterii.

EXERSEAZĂ!

Construiește de pe următoarele sunetele modurile indicate în dreptul fiecăruia, ținând cont de ce ai învățat.

  1. Sunetul SOL – modul dorian
  2. Sunetul LA – modul ionian
  3. Sunetul SI – modul frigian

APLICĂ!

  1. Analizează lucrarea Munților cu brazi înalți. Extrage scara sonoră și ordonează sunetele în sens ascendent pornind de la cel mai grav până la cel mai înalt.
  2. Denumește modul obținut.

PROVOCARE CREATIVĂ

Folosește aplicația Ensemble Composer și construiește o melodie pe un tip de structură modală la alegere. Trebuie să ai în vedere următoarele elemente:

  • Melodia trebuie să conțină 8 măsuri
  • Măsura este cea de 4/4
  • Duratele ritmice pe care le poți folosi sunt de optime, pătrime și doime
  • Este necesar să ai două fraze muzicale (una de întrebare și cealaltă care să-i ofere răspunsul)
  • Încearcă să scrii niște versuri pentru piesa compusă și nu uita să-i dai un titlu
  • Înregistrează-te și trimite-i profesorului de muzică.

                                                                               @ Alexandra Homone & Antoaneta-Ioana Luchian

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top