Clasa a VIII-a. Muzica de divertisment – prezentare generală

Activitate: Muzica de divertisment – prezentare generală

Nivel: Clasa a VIII-a

Durata: 30 min

Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian & prof. Ana Maria Rusu

♫ DESCOPERĂ! ♫

Nu știi în ce gen muzical se încadrează formația ta preferată?

Știi  o melodie pe care ai vrea să o încadrezi într-un anumit gen?

Folosește harta http://everynoise.com/ și vei reuși să răspunzi la aceste întrebări. Explorează apăsând pe fiecare gen muzical înscris în hartă și vei putea audia exemple din cele peste 1200 de genuri muzicale contemporane de divertisment din toată lumea. De asemenea, poți afla în ce gen muzical se încadrează un artist doar tastându-i numele în rubrica SEARCH.

♫ OBSERVĂ! ♫

În ziua de azi, muzica de divertisment este mult mai bogată în subgenuri deși scopul său a rămas același: acela de a distra, de a bucura de a bine dispune pe oricine.

 Urmărește filmul; descoperă evoluția genurilor muzicale de divertisment.

MUZICA DE DIVERTISMENT

REȚINE!

Istoria muzicii se confundă cu istoria omenirii. Muzica a însoțit omul în toate momentele existenței lui: la bucurie, necaz sau în rugăciune. Muzica de divertisment a ocupat și ocupă un rol important în viața omului. Dovezi ale existenței genurilor muzicale de divertisment există încă din Antichitate, iar evoluția lor este surprinzătoare: de la suita instrumentală de dans din Renaștere, la valsul secolului al XIX; de la chansonul și baladele trubadurilor, la liedul romantic.

Muzica de divertisment contemporană este extrem de bogată în subgenuri deși scopul său a rămas același: acela de a distra, de a bucura și de a bine-dispune pe oricine.

Din multitudinea manifestărilor contemporane ale  muzicii de divertisment care au evoluat într-o cultură de sine stătătoare reținem: Jazz, Blues, Country, Folk, Disco, Pop, Rock, Muzica electronică, Hip hop.

ȘTIAI CĂ?

În secolul al XVIII-lea în perioada Clasicismului muzical, divertismentul era un gen de cameră de sine stătător, alcătuit din piese scurte (rondo, forme variaționale) pentru instrumente cu coarde sau de suflat. Un exemplu elocvent este Partea a IV-a, Andante din Divertismentul pentru trio de coarde în Mi bemol Major KV563 de W.A.Mozart pe care îl poți viziona în materialul de mai jos.

EXERSEAZĂ!

Genurile muzicale contemporane sunt foarte diverse încât cu greu le poți încadra într-o anumită categorie. Oare de ce preferințele voastre muzicale nu mai sunt la fel ca atunci când erați mai tineri? Cum se face că preferințele voastre diferă de cele ale părinților?

Descoperă cele nouă subgenuri muzicale aparținând muzicii de divertisment pe care le vei studia în acest an rezolvând testele de mai jos.

 

                                                                               @ Antoaneta-Ioana Luchian & Ana Maria Rusu

Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.

Scroll to Top