Activitate: Sunetul muzical. Zgomotul și muzica
Nivel: Clasa a VII-a
Durata: 50 min
Autor: prof. Antoaneta Ioana Luchian
♫ OBSERVĂ ȘI DESCOPERĂ! ♫
Timp de un minut ascultă cu atenție și notează pe caiet tot ce se aude în jurul tău. Încearcă să grupezi observațiile tale în două categorii: sunete și zgomote. Cum le diferențiezi?
Urmărește cu atenție următorul material video:
Ce este SUNETUL MUZICAL
REȚINE:
Sunetul muzical este produsul unor vibrații regulate a unor corpuri elastice și are o înălțime/frecvență precisă, măsurabilă.
Calitățile sunetului muzical sunt:
Înălțimea – calitatea sunetului de a fi acut, mediu sau grav. Înălțimea sunetului muzical este sinonimă cu frecvența, adică cu numărul de oscilații a undei sonore într-o secundă. Înălțimea sau frecvența sunetului se măsoară în hertzi (Hz).
Durata – calitatea sunetului de a avea durată vaiabilă în timp, de a fi mai lung sau mai scurt.
Intensitatea – calitatea sunetului de a fi tare sau încet. Intensitatea se măsoară în decibeli (Db).
Timbru – calitatea sunetului de a avea identitate sonoră, vocală sau instrumentală.
APLICĂ:
Accesează cele două aplicații de mai jos și descoperă legătura dintre frecvența și înălțimea sunetului.
DESCOPERĂ
Inventarea primului instrument muzical electronic (Thaddeus Cahill în 1906) dublată de preferința compozitorilor pentru sonorități disonante, fac loc în paginile creației muzicale culte unui nou element: zgomotul.
Lucrarea Bocet în memoria victimelor de la Hiroshima pentru orchestră de coarde a fost compusă de compozitorul polonez Krzysztof Penderecki în anul 1960, ca omagiu adus victimelor bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki. Cele 52 de instrumente de coarde ce compun ansamblul instumental emit sonorități ”nemaiauzite” datorită unor efecte sonore ce produc atât sunete cât și zgomote:
- glissando (mișcarea rapidă a degetului pe coardă, ascendent sau descendent);
- flageolet (manieră de emisie a sunetului prin atingerea ușoară – fără a apăsa – a sunetului);
- producerea sunetului prin atingerea corzilor cu bagheta arcușului (lemn);
- producerea sunetului prin atingerea corzilor în secțiuni neobișnuite ale instrumentului (după căluș, pe talon etc.).
Identifică vizual și sonor maniera neobișnuită de interpretare a acestei lucrări muzicale, reprezentativă pentru muzica secolului XX.
Notă: Pentru a afla mai multe despre compozitorul acestei lucrări dă click pe numele lui (vei fi direcționat către pagina Wikipedia în limba engleză).
Zgomotul produs de mașina de scris poate fi utilizat atât ca parte integrantă a unei compoziții muzicale cât și ca instrument solist în lucrări muzicale de factură cultă.
Vizionează lucrarea The Typewriter de Leroy Anderson. Ce observi? Care este rolul și contribuția mașinii de scris? Notează răspunsul tău în caietul de muzică.
Notă: Pentru a afla mai multe despre compozitorul acestei lucrări dă click pe numele lui (vei fi direcționat către pagina Wikipedia în limba engleză).
Vizionează lucrarea Briony de Dario Marinelli (din coloana sonoră a filmului Atonement). Ce observi? Care este rolul și contribuția mașinii de scris? Notează răspunsul tău în caietul de muzică.
Notă: Pentru a afla mai multe despre compozitorul acestei lucrări dă click pe numele lui (vei fi direcționat către pagina Wikipedia în limba engleză).
Sunetul muzical poate fi produs și de instrumente electronice mai puțin obișnuite. Thereminul este un instrument muzical electronic inventat în 1928 de Leon Theremin. Cele două antene ale instrumentului ”simt” poziția relativă a mâinilor instrumentistului astfel că, o mână controlează frecvența (oscilațiile sunetului) și cealaltă, amplitudinea (înălțimea). Impulsurile electrice sunt amplificate cu ajutorul unui difuzor.
Vizionează lucrarea Once Upon a Time in the West de Ennio Morricone și observă modalitatea unică de producere a sunetului muzical.
Notă: Pentru a afla mai multe despre compozitorul acestei lucrări dă click pe numele lui (vei fi direcționat către pagina Wikipedia în limba engleză).
Știai că?
- Oamenii cu auzul fin pot detecta sunete care se încadrează între 20 Hz și 20 Khz, ceea ce reprezintă zece octave.
- Exista în prezent numeroase dovezi care demonstrează efectul nociv al zgomotului. Organizația Mondială a Sănătății a realizat o statistică din care rezultă că zgomotul ucide aproximativ 200.000 de persoane în fiecare an. 3% din decesele provocate de cardiopatia ischemică survin ca urmare a expunerii îndelungate la zgomot. Cardiopatia ischemica ucide șapte milioane de oameni anual.
PROVOCARE CREATIVĂ
Downloadează aplicația Song Maker disponibilă în Google Play. Folosește resursele oferite de aplicație (banca de sunete și biblioteca de melodii și instrumente) și compune-ți propria lucrare muzicală în care să folosești și sunete înregistrate de tine din mediul tău înconjurător (ex. ciripitul păsărelelor, sunetul ambulanței care trece în grabă pe stradă etc.). Dă un titlu sugestiv creației tale.
@Antoaneta Ioana Luchian
Toate materiale publicate pe acest site sunt protejate de legea dreptului de autor. Este interzisă reproducerea sau publicarea sub orice formă a conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, de către orice persoană fizică sau juridică, fără acordul scris al autorului, cu sau fără specificarea sursei. Este permisă distribuirea conținutului acestui site sau a oricărei părți a acestuia, doar în scop educațional și cu specificarea sursei.
Ok..:)